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Appendix Two 

 
LONDON BOROUGH OF TOWER HAMLETS   

 
SPECIAL TREATMENT LICENSING - PROCEDURES 

 
RULES GOVERNING APPLICATION FOR SPECIAL TREATMENT LICENCES 

 
Interpretation 
 
1. In these Rules:- 
 
 “Act” means Part II of the London Local Authorities Act 1991 
 

“Applicant” means an applicant for or the holder of a licence as 
appropriate. 

 
“Licence” means any special treatment licence which the Council can 
grant under the Act. This includes any associated consent or 
permission. 

 
“Licensee” means an applicant for or the holder of a licence as 
appropriate. 

 
“Objector” means any person who is objecting to an application 
specified in rule 7 and who has complied with its terms. 

 
 “Occupier” means the place for which a licence is sought or for which a 
 licence is in force. 
 

“Premises” means the place for which a licence is sought or for which 
a licence is in force. 

 

“Revocation” means a proposal to revoke the licence under Sections 9 
and 14 of the Act. 

 
 “Council” means the London Borough of Tower Hamlets. 
 
Plans and Specifications 
 
2. An applicant shall submit such plans and specifications of the 

premises concerned as may be required by the Council within two 
months of being advised of the Council’s requirements unless an 
extension of time is granted by the Environmental Health Department. 

 
NOTE:  When the licence application forms are submitting to the 
Council, the Environmental Health Department will arrange for a survey 
to determine the suitability of the premises concerned with a view to 
ensuring public safety. Four copies of plans and specifications will 
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subsequently have to be submitted by the applicant for formal approval 
and record purposes. 

 
Application Forms 
 
3. An application for a licence shall be made on the form provided by the 

Council and if required shall be advertised in accordance with Nos. 4 
and 5 of these Rules.  If an application has been required to be 
advertised has not been determined within twelve months of its 
submission to the Council it shall be readvertised in accordance with 
rules 4 and 5 unless an extension of time is granted by the Council.  
The form of application shall be signed by the  applicant, or a solicitor 
or other duly authorised agent acting on behalf of the  applicant. 

 
Exhibition of a Notice at the Premises 
 
4. On the date on which the application is made the applicant for a new 

licence shall arrange for a notice or, (if the premises are large or front 
more than one street), notices of the application to be put up at the 
premises using the form provided by the Council. The notice(s) must 
be put up and kept exhibited for not less than 28 days on a part of the 
premises where it can be easily seen and read by persons in the street 
or any adjoining public place. With the consent of the Council, the 
notice(s) may, if necessary, be exhibited near the premises. 

 
The 28 days shall start on the date the application is delivered to the 
Council or, if posted, on the date shown on the postmark of the 
envelope addressed to the Council and the notice shall bear this date. 

 
If this rule is not strictly complied with, the Council will require the 
notice to be re-dated and kept exhibited at the premises for 28 days 
from this date. 

 
Newspaper Advertisements 
 
5. (a)   Within 7 days of the date on which the application is made for a 

new licence, notice of the application in the form required by the 
Council shall be published (at the expense of the applicant) in a local 
newspaper which circulates in the locality in which the premises are 
situated and which is on sale at local newsagents. 

 
 NOTE:  A London wide newspaper such as the “The Standard” is NOT 
 regarded as a local newspaper for the purposes of this rule. 
 

(b)  Within 14 days of the date on which the application was made the 
applicant shall send one complete copy of the newspaper containing 
the advertisement to the Council. 

 
(c)  In the event of either or both of the time limits specified in (a) and 
(b) above not being complied with the last day for lodging objection to 



D:\moderngov\data\published\Intranet\C00000324\M00002515\AI00016315\TattooAppendix20.doclic
ences/spetreat.008 

the application shall be extended to 21 days from the date of the 
newspaper advertisement or to the date by which the complete copy of 
the newspaper has  been received by the Council whichever is the 
later. 

 
This rule shall not apply to an application for a transfer or renewal of a 
licence unless the Council specifically so requires. 

 
Modification or Waiver of Conditions of Licence or Extension of 
Licensed Area 
 
6. A licensee applying (whether or not at the same time as an applicant 

for transfer or renewal) for the modification or waiver of any of the 
terms, conditions or restrictions of a licence or for an amendment of a 
licence relating to an extension of a licensed area shall comply, where 
appropriate, with Nos. 2, 4 and 5 of these rules as required by the 
Council. 

 
Objections 
 
7. A person who wishes to object to: 
 
 I.    the grant, transfer or renewal of the licence:  or 
 
 II    the modification or waiver of a licence conditions:  or 
 

III   amendment of the licence where this would extend the licensed 
area 

 
shall within the time specified in the notice, put up at the premises or 
contained in the newspaper advertisement, relating to the application 
write to the Head of Environmental Health (Commercial) giving in detail 
the reasons  for objection. The Head of Environmental Health 
(Commercial) shall forward to the applicant a copy of every valid 
written objection. 

 
8. A late objection will only be accepted by the Council in the most 

exceptional circumstances. 
 
9. The Council will not accept an objection where it considers that the 

grounds of objection contain matters which it cannot take into account. 
 
10. An opposed application shall be decided at a hearing where evidence 

is given orally and in public unless the Policy and Strategy Committee 
or the Licensing Sub-Committee decide otherwise. 

 
11. At any public oral hearing in of an application, an objector shall not be 
 allowed to raise any matter not referred to in the written objection.  
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12. At any public oral hearing in of an application the applicant and the 
objector shall attend in person or, if the application or objection is 
made by a body corporate, business firm, society, associated or other 
group, a duly authorised representative shall be present.  

 
13. If any person who has written to the Head of Environmental Health 

(Commercial) objecting to the granting of a licence fails to attend the 
public  oral hearing, the licensing Sub-Committee will hear and 
consider any  evidence and arguments put forward by or on behalf of 
the applicant in relation to the written objection received, the Sub-
Committee will take into account in considering the importance to be 
attached to the objection that the  objector was not available  to be 
questioned about his statements.  

 
Procedure At and After Oral Hearing In Public 
 
14. A report will be put before the Sub-Committee, prepared by the 

relevant officer of the Council, outlining important aspects of the 
application.  In addition the Applicant will provide a detailed plan of the 
premises and , where appropriate, an Ordnance survey sheet 
indicating other premises within a suitable radius which are licensed 
whether for special treatments or for public entertainment or as night 
cafes. 

 
15. At the start of the Hearing the Chair will introduce him/herself and the 

other members of the Sub-Committee. 
 
16. The Chair will then invite the relevant officer of the Council to introduce 

the report. This officer will outline impartially the matter before the Sub-
Committee (e.g. the application, revocation proposed etc) give any 
relevant background information and call any necessary officer to give 
factual information (e.g. as to the technical arrangements of the 
premises).  These officers can be cross- examined by any of the 
parties present or questioned by members of the Sub-Committee on 
matters relating to their professional expertise and are subject to re-
examination by the relevant officer of the Council. 

 
 NOTE:  See Rule 17(v) for an explanation of these terms. 
 
17. The Chair will then check that there are no additions or alterations to 

the list of those appearing at the hearing, which will have been 
prepared in advance by the appropriate officer and will then outline the 
procedure that will be followed for the remainder of the hearing. 

 
(I)      The objectors present their cases before the applicant presents 
his. 

 
N.B     In appropriate cases the Sub-Committee may during or at the 
end of the objectors case wish to establish whether the objectors are 
opposed to the application in its entirely or, for example are objecting 
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to the lateness of the hours sought and not to the grant of the licence 
itself. 

 
(II)       Subject to Rule 18 below, when all objectors have been heard, 
the applicant may present his case. 

 
(III)       Each party (or his representative) is entitled to address the 
Sub-Committee as of right on only one occasion - either before calling 
his evidence  or immediately after he and/or his witnesses have 
completed their evidence. 

 
(IV)       Each person giving evidence may be cross-examined by the 
opposing party or parties and by members of the Sub-Committee. 

 
NOTE 1    Where the applicant or objector appears without 
representation and wishes to address the Sub-Committee the Chair 
should ask him whether he is prepared to submit to cross examination.  
(Less importance will be attached to a statement that is not subjected 
to cross examination).   

 
NOTE  2    Objectors to an application may not question each other but 
an objector may question his or her witness (es). 

 
 (V)          When a person is called to give evidence:- 
 
                  (a)   He is first asked to state his full name and address: 
 

(b)   He is questioned by the person calling him 
(Examination in Chief). 

 
(c)   He may be questioned by the other party or parties or 
their representative (cross - examination). 

 
(d)   Throughout the presentation of the respective cases for 
the Objector and the Applicant questions may not be put by 
Members of the Sub- Committee.  Such questions will   
normally be put immediately following cross-examination.   
(Following the questions by Members the Sub-Committee 
they may have to consider whether a further opportunity for  
cross-examination should be afforded to the other party or 
parties on “new” evidence introduced as a result of the 
replied to Member’ questions). 

                  
(e)     He may be questioned further by the person who called 
him. These questions must be limited to matters which have 
already arisen in previous examination or Members’ 
question.  (Re-examination). No new matters may be raised 
at this stage. 
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(IV)  Unless the Sub-Committee rules otherwise, or one of the 
parties objects, all witnesses may be present in the Licensing 
room throughout the hearing. Once they have given evidence 
they shall remain in the room until either the hearing is closed or 
they are released by the Chair.   

 
18. The Councillor for the Ward in which the premises of either the 

applicant or the objector(s) are situated may address the Sub-
Committee or may submit written representations in respect of the 
application regardless of whether or not he/she is an objector or is 
being called by any party.  

 
NOTE: (I)       Before a Ward Councillor addresses the Sub-

Committee he  must first make a declaration that 
he has not previously discussed the application 
with the Members of the Sub-Committee and will 
take no part in the determination of the                           
application. 

 
If representation is given by way of written   
submission the Chairman will indicate that the 
Sub-Committee will take into account the fact that 
the submission of the Ward Councillor cannot be 
tested by cross-examination. 

 
Documents 
 
19. Where one of the parties wishes to submit a document at the hearing 

the following procedure should be followed:- 
 

(a)   The Chair shall establish whether the opposing party or parties (or 
their representatives) have already seen the document and whether 
they have any objection to its submission. 

 
(b)    If the other parties have not previously seen the document the 
Chair will request that it be first passed to them (or to their 
representative) so they can decide whether they object to it being 
submitted to the Sub-Committee  and if so the grounds of their 
objection. 

 
N.B   For this purpose it may be necessary to allow time for study of 
the document.  

 
(c)     If there is an objection to the submission of the document both 
parties may give their reasons for or against the proposed submission 
to the Sub-Committee.  The Legal Advisor to the Sub-Committee may 
also give advice before the Sub-Committee decide whether to allow 
the document to be  submitted. 
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N.B.   In some cases it may be necessary for them to see the 
document before making a decision.  

 
20. If there has been no objection to the submission of a document or if 

the Sub-Committee has ruled that it may be submitted, the document 
will normally be read aloud by the party submitting it or by his 
representative.  If the submission is a letter or written statement by 
someone who is not present and its submission has been opposed by 
one of the parties, the Chair, (if the Sub-Committee have ruled that it 
should be admitted) will indicate that the weight of evidence 
(importance) account the fact that the signatory of the letter or the 
maker of the statement is not present to be cross-examined. 

 
NOTE:  At least 6 copies should be provided of any document which is to be 
   submitted to the Sub-Committee. 
 
Decision 
 
21. At the end of the hearing the Chair will announce that the hearing is 

adjourned to enable the Sub-Committee to deliberate in private and will 
return  as soon as possible to announce their decision. The Sub-
Committee will normally be accompanied by the relevant officers of the 
Council but the decision shall be arrived at by Members of the Sub-
Committee only.  Sometimes the Sub-Committee will go to a private 
room or they may ask the  parties concerned and the public to leave.  

 
22. The Sub-Committee may decide to grant the application in whole or in 

part, to refuse the application, or to make a revocation and may attach 
any additional conditions, if granting a licence, they consider 
appropriate. 

 
Notification of Decision 
 
23. The Chair will normally announce the Sub-Committee’s decision at the 

end of the hearing.  This decision will then be communicated in writing 
to the  parties as soon as possible after the hearing. 

 
Waiver of Rules 
 
24. In any particular case, any of these rules may be waived, altered or 

modified by the Committee, Sub-Committee or their Chair or in the 
case of Rules 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 by a duly authorised officer of the 
Council. 

 
 


